Arjen ajatuksia

Miten sovittaa sairaus arkeen ja miten ennakoida tulevia olotiloja?

Kun sairastuu vakavasti ja sairauksien oireet ovat moninaiset, sairaus vaikuttaa väkisinkin arkeen. Sjögrenin syndrooma, fibromyalgia ja hypermobiliteetti oireyhtymä ovat kaikki sairauksia, joiden kanssa eläminen on haastavaa. Näiden sairauksien kanssa jokainen päivä on arvoitus. Mitään et pysty suunnittelemaan kalenteriisi ennakkoon tai jos suunnittelet, niin sinun täytyy varautua siihen, että se suurella todennäköisyydellä peruuntuu. 

Näillä postauksen vinkeillä opit ennakoimaan sairautesi mahdolliset olotilat.

Tänään juuri jouduin postaamaan Taivallus-blogin Instagramiin, kuinka tämä blogipostaus on hieman myöhässä aikataulusta. Eilen illalla yhtäkkiä lonkkani muljahti hetkellisesti pois paikaltaan ja löysin itseni huutamasta kivusta keittiön lattialta. Loppuilta kului vahvassa lääkityksessä sohvalla maaten ja toipuen kivusta. 
Suunnitelmani eilis- illalle oli kirjoittaa ja ajastaa tämä postaus julkaistavaksi tälle aamulle. No, eipä suunnitelma mennyt niin kuin olin ajatellut. Törmään todella usein siihen, että sairauksieni takia suunnitelmat saattavat muuttua päivän, jopa tunnin varoitusajalla. Se on hyvin kuluttavaa, mutta siihenkin voi valmistautua. Kokosin tähän postaukseen vinkkini sinulle siihen, miten sairauden voi sovittaa arkeen ja miten voit pyrkiä ennakoimaan tulevia olotiloja.

Liity Taivallus-blogin sisäpiiriin ja lataa itsellesi Sujuvan arjen muistilista!

Näiden viiden vinkin avulla opit sovittamaan sairauden arkeesi.

Oikea rytmitys

Sinun on hyvä oppia oikea rytmi päivään. Mieti kuinka paljon sinulla on energiaa ja voimavaroja käytettäväksi päivääsi, ja mitkä ovat päivän pakolliset puuhat. Tämän hahmottamisessa auttaa Lusikkateoria. Pääset lukemaan sen esim. TÄÄLTÄ
Mieti kuinka paljon mikäkin päivän tehtävistä vie voimiasi ja tarvitsetko aikaa palautumiseen. Minulla esimerkiksi pahimmassa tapauksessa tiskikoneen täyttäminen ja tyhjentäminen tuntui suurelta urheilusuoritukselta ja tarvitsin sen jälkeen puolitunti aikaa hengityksen tasaamiseen, toipumiseen ja voimien keräämiseen. Tämä oli hyvä huomioida päivän askareita ja aikatauluja suunniteltaessa.
Mieti myös, kuinka päiväsi ohjelma vaikuttaa sinuun pidemmällä aikavälillä. Jos tiedän, että minulla on tänään koulupäivä tai keikka työharjoittelun puitteissa tai jos vaikka tiedän kahvittelevani ystävieni kanssa tänään, varaan kalenterista seuraavan tai jopa sitä seuraavankin päivän toipumiselle. Liian tiukkaan ohjelmoitu kalenteri tietää vain ongelmia ja itsensä ylikuormittamista. 
Kuva: www.instagram.com/wildferncounseling
Varaudu ongelmatilanteisiin
Joskus sinun on pakko ylittää omat voimavarasi sinusta riippumattomista syistä. Sairaus voi myös yllättää (tähän minun on ollut itse pakko tottua) ja se energia määrä mikä sinulla on normaalisti, voikin huveta yhtäkkiä ja loppua kesken päivän ohjelman, vaikka olisit varautunut kuinka hyvin. 
Niinpä on todella tärkeätä, että varaudut näihin tilanteisiin ennakolta. Opettele tunnistamaan sinulle sopivimmat apukeinot erilaisiin tilanteisiin. Minulla on varalla hurja arsenaali erilaisia kivunlievityskeinoja, milloin mihinkin tilanteeseen. Olen oppinut käytännön kautta mikä apukeino auttaa mihinkin oireeseen tai kipuun. 
Alaselkäkipuun tukivyö, kauratyyny ja sikiöasento. Hermokipuun lämpöpeitto, kipulääke ja lepo. Kuivuus oireisiin silmätipat, öljyt, ruokavalio. Olen miettinyt jokaisen ongelmatilanteen ennakkoon ja etsinyt niihin parhaat apukeinot.
Älä tee kaikkea yksin, jos ei ole pakko.
Tärkeintä pitkäaikaissairaalla on opetella delegointi ja avun pyytäminen. Joskus olo voi romahtaa niin, että et itse kykene tekemään päivän pakollisia tehtäviä. Silloin sinun on osattava delegoida eli siirtää tehtävä jollekin toiselle tai pyytää apua tehtävän tekemisessä.
Itselleni tämä on ollut todella vaikeata. Se supisuomalainen ”minäitse”-mentaliteetti on iskostettu myös minuun lapsesta asti. Yksityisyrittäjänä piti pärjätä itsekseen. (Ei kyllä olisi pitänyt, mutta niin minä ajattelin.) Opettele siis pyytämään apua tehtävän tekemiseen tai jos vain pystyt, niin delegoi tehtävä täysin jonkun muun tehtäväksi. Se on täysin sallittua ja hyväksyttävää.
Todellinen kiire vai tehty kiire
Nyky- yhteiskunta ihannoi ja kannustaa kiireeseen. Me olemme mestareita keksimään itsellemme kiirettä. Niinpä neljäs vinkkini onkin se, että keskity siihen mikä on oikeasti olennaista. Tee vain ne asiat, jotka on oikeasti pakko tehdä juuri sinä päivänä ja siirrä muut myöhemmäksi.
Tee työtä vain työaikana. Älä vie töitä kotiin, jos se ei ole pakollista ja silloinkin ota työnteolle oma aika ja lopun ajan yritä olla antamatta ajatustakaan työasioille. 
Keskity vapaa-ajalla olennaiseen ja jätä kännykän tuijottaminen vähemmälle. Havahduin siihen, kuinka paljon kännykän räplääminen viekään aikaa päivästä. Kun jätät puhelimen pois, havainnoit ympäristöäsikin enemmän ja ajantaju palaa normaaliksi. Ruudun ääressä ajantaju katoaa ja tunti jos toinenkin hujahtaa silmissä.
Kaikki menee kuitenkin päin honkia
Tämä vinkkini ei kuulosta kovin positiiviselta. On kuitenkin äärimmäisen tärkeää varautua henkisesti siihen, että kaikki menee kuitenkin plörinäksi. Vaikka kuinka varaudut ja delegoit ja valmistaudut ja ennakoit, sairaus saattaa siltikin viedä tilanteen 1-0. Tähän pitää asennoitua etukäteen.
Jos sairaus pääsee viemään voiton ja suunnitelmasi romuttuvat kaikesta huolimatta, tärkeintä on asennoitua oikein. Silloin sinun tehtäväsi on levätä ja hoitaa itseäsi. Silloin sinun tehtäväsi on myös muistaa, että tämä meni nyt näin, mutta se ei tarkoita sitä, että jokaisen kerran tarvitsee mennä näin. Seuraava kerta on oma uusi tilanteensa ja silloin sinä vietkin voiton sairaudesta valmistautumalla edellisten vinkkien avulla.
Jaa tämä postaus sosiaalisessa mediassasi alla näkyvistä painikkeista ja kommentoi alle omat vinkkisi sairauden sovittamisesta arkeen.

(4) Comments

 1. Mä löydän niin itseni hetkittäin näistä lauseista ja tosiaan kun oon paininut sekä migreenin ja selkävaivojen kanssa, on helppo samaistua. Ennakointi on kaiken a ja o! Se on kyllä vaikeinta, ettei voi suunnitella tulevaisuutta kovin pitkälle – huominen voi muuttaa taas kaiken.

  Halaus päivääsi ♥

 2. Tämä oli tärkeä postausaihe ja hyviä vinkkejä, joista yli 10 vuoden sairaushistorialla kaikki on jo käytössäni, mutta siitä huolimatta tärkeä muistutus oikeasta asennoitumisesta! Vähemmän aikaa sairastuneille tässä puolestaan on varmasti paljonkin uutta:) Mukavaa loppuviikkoa!

  Terkuin Anne/Kivun kahdet kasvot-bloggaajana blogi

 3. Heippa Anne! <3
  Lähinnä tarkoitinkin tämän juuri sairastunneelle. Olen saanut nimittäin hurjasti viestejä ihmisiltä, jotka ovat löytäneet blogini etsiessään lisätietoa sairastamiini sairauksiin liittyen. Siksi halusin tehdä postauksen vähän niinkuin "aloittelevalle kipukroonikolle" 🙂
  Ihanaa viikonloppua myös sulle ja jutskaillaan taas Instagramin puolella 😉

 4. Heippa Maikku ja kiitos ajatuksistasi. Tuo migreeni osaa kyllä olla ilkeä elämänkumppani. Minun on pakko huolehtia syömisistäni ja riittävästä unesta, muuten migreeni jysähtää samantien päälle. Paljon halauksia myös sinun päivääsi! <3 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.